Jidvei si seara romantica

Cand ne gandim la o seara romantica, cu siguranta vinul este piesa de baza. O piesa centrala care tebuie sa fie alesa in asa fel incat sa se potriveasca cu atmosfera pe care doresti sa o creezi. Poate vei spune ca orice vin placut la gust poate crea ideile de baza pentru o seara plina de pasiune, dar o persoana care doreste sa aiba o seara romantica perfecta va cauta vinul potrivit.

 Potrivirea vinului cu mancarea este o prima conditie pentru a avea o masa delicioasa, in cazul nostru o cina romantica minunata. 

Pentru ca fiecare masa pe care o iei sa se ridice la inaltimea celor mai pretentioase papile gustative, mancarea trebuie sa fie asociata corect cu vinul. Atunci cand se fac asocierile cu mancarea, trebuie sa tii cont de textura vinului, vascozitatea si consistenta sa. Este vorba despre corpolenta vinului. In functie de acest criteriu, facem asocierile in felul urmator:

  • Vinuri cu o corpolenta scazuta= sunt vinuri subtiri, de abicei albe,(cum ar fi vinul Ana Sauvignon Blanc, Maria Fetească Albă), se asociaza de abicei cu mancaruri de corpolenta egale- preparate vegetariene, peste, salate, aperitive si preparate specifice mesei de pranz.
  • Vinuri cu o corpolenta medie – sunt vinuri albe, roze dar si rosii ( cum ar fi Mysterium CS + SY + PN, Maria Pinot Gris), se asociaza cu feluri principale, care contin carne slaba, dar si paste, pizza.
  • Vinuri cu corpolenta mare de cele mai multe ori sunt vinuri rosii(cum sunt Perla Transilvaniei, Craita Transilvaniei) si se asociaza cu feluri de mancare ce contin carne rosie.

Totodata exista si cateva reguli de asociere a mancarurilor cu vinurile, o anumita chimie a vinului cu mancarea. 

  • acrul si amarul se combina puternic
  • dulcele modifica gustul sarat si aciditatea sau gustul amar
  • vinurile dulci se asociaza cu mancarurile sarate
  • gustul amarui si aciditatea unui vin rosu, vor da pestelui sau branzei un gust armonios

Vinurile prezentate mai sus sunt din grupul Jidvei http://www.jidvei.ro/ro care este cel mai mare producator de vin din Romania, detine cea mai mare podgorie din Europa cu proprietar unic, avand 2.500 de hectare de vie.

Grupul Jidvei dispune de patru crame cu o capacitate de stocare de peste 328.000 de hectolitri, dotate cu cele mai performante echipamente, situate la Jidvei, Blaj, Balcaciu si Tauni. Cea mai mare crama dintre cele patru, este crama Jidvei, care a fost construita in anul 1974, avand o capacitate de 21.5 milioane de litri. Ultima crama (construita in 2014) este Crama Tauni, este cea mai mare crama gravitationale din Europa si singura din Romania de acest tip. Crama Blaj (1989) gazduieste vinoteca in care se regasesc cele mai vechi vinuri den gama Castel iar in Crama Balcaciu (1958) vinurile spumante si distilatele de vin.

Recent, Jidvei si-a deschis propriul magazin online http://shop.jidvei.ro/unde se pot comanda vinuri din colectiile exclusiviste Mysterium si Owner’s Choice.

Iubesc aceste vinuri, in special cele din gamele Owner’s Choice si Mysterium. Sunt indragostita de vinul MARIA Pinot Gris, un vin cu aspect stralucitor, galben-pai cu reflexe rozalii. Imbinarea perfecta dintre aromele de iasomie, mere verzi, pere si citrice, a dat nastere unui vin alb remarcabil, catifelat si deosebit de onctuos: Maria Pinot Gris

Deci, cina care o sa o savurez alaturi de iubitul meu o sa fie fructe de mare asociate cu vinul Maria Pinot Gris, o cina romantica perfecta.

 

Insa, conform zicalei „gusturile nu se discuta”, orice asociere pur subiectiva poate fi acceptata cu regula:   sa fie de Jidvei.

Be the first to comment on "Jidvei si seara romantica"

Leave a comment

get a free newsletter

71bc5f0f78a50c9fbcc83a5e2219ff5f-us16