Podgoria si vinul Jidvei.

Pe aproape toata suprafata Podisului Tarnavelor, strabatut de raurile Tarnava Mare si Tarnava Mica, se intinde cu mandrie Podgoria Tarnavelor.
In aceasta podgorie sau nascut minunatele vinuri albe precum Feteasca Regala, Riesling Italian, Sauvignon Blanc, Feteasca Alba si altele, precum si vinurile roze, Pinot Noir, Cabernet Sauvinon, Merlot sau Syrah.
Compania Jidvei detine cea mai mare plantatie viticola din Romania si cea mai mare podgorie din Europa cu proprietar unic.
 O mica istorie despre minunatele vinuri de pe podgoria Tarnavelor, vinurile de Jidvei.
 • Inca din anii 1200, vinurile de Tarnave au fost cunoscute, atunci cand Transilvania era denumita si „Tara Vinului” (Weinland)
 • In 1949 era fondata Intreprinderea Agricola de Stat, un prim mare pas spre ce va deveni, 50 de ani mai tarziu, compania Jidvei.
 • In 1958, vinurile de la Jidvei, vinurile din soiurile Traminer Roz, Feteasca Regala si Sauvignon Blanc sunt distinse cu medalii de aur la concursul international de la Ljubliana.
 • In 1975 sa lansat gama Traditional. Gama Traditional cuprinde doua soiuri autohtone romanesti, Feteasca Regala si Feteasca Alba, un soi reprezentativ pentru podgorie, Traminer Roz, si un soi care da vinuri seci de „cursa lunga”, Reisling Italian, cele din urma fiind embleme traditionale ale Podgoriei Tarnave.
 • In 1999, are loc privatizarea IAS Jidvei si infiintarea actualei companii S.C. Jidvei SRL.
 • In 2000 sa lansat gama Clasic, o gama de vinuri seci, iubitele soiuri: Sauvignon Blanc, Feteasca Regala si Chardonnay. Cu o abordare clasica atat in ceea ce priveste procesul de vinificare, cat si cel de ambalare, vinurile din gama Jidvei Clasic exprima tipicitatea podgoriei printr-o aciditate peste medie si o comlexitate aromatica fara cusur.
 • In 2002 sa lansat Gama Castel, una dintre lucrarile de pret ale Jidveiului. Pentru savuroasele vinuri din gama Caste sunt cei mai buni struguri, selectionati din anii cu recolte de exceptie, este colectat numai mustul obtinut exclusiv prin zdrobire. Vinul obtinut, timp de sase luni se pastreaza in butoaie de lemn de stejar pentru ca aroma vinului sa fie conturata, acesta este imbuteliat ulterior in sticle mente sa pastreze prospetimea , fructuozitatea si caracterul de soi. Sticlele, inchise cu dop de cea mai buna calitate si ceruite, sunt lasate la invechit pentru o perioada de minim 3 ani. Aceste minunate sortimente de vin din gama Castel sunt: Feteasca Alba, Sauvignon Blanc, Gewurztraminer si Musacat Ottonel.
 • In 2003 ia nastere gama Tezaur, o gama ce cuprinde vinuri seci si unele dintre primele cuplaje realizate in Romania. Vinurile Tezaur au o eleganta si complexitate care bucura gustul oricarui cunoscator. Aromele catifelate ale cuplajului de Sauvignon Blanc si Feteasca Regala sau prin mixul fin de arome exotive al Musacat Ottonel si Feteasca Regala.  Acestor cuplaje remarcabile li se alatura vinuri din soiuri pure, specifice podgoriei, Sauvignon Blanc si Riesling.
 • In 2008 sa lansat gama Grigorescu. Puritatea si simplitatea picturilor lui Nicolae Gricorescu se regaseste in energia delicatetea si parfumul catifelat al vinurilor Jidvei, gama Grigorescu. Minunatele sortimente ale gamei Grigorescu sunt: Dry Muscat, Gewurztraminer, Pinot Grigio si Sauvignon Blanc.
 • 2010 gama Nec Plus Ultra, gama ce cuprinde soiuri precum Sauvignon Blac si Chardonnay, un cuplaj de Cabernet Sauvignon, Syrah si Pinot Noir vinificate in roze. Primul vin al gamei Sauvignon Blanc, a fost cel mai premiat vin alb romanesc in anul lansarii sale fiind distins cu 8 medalii la cele mai importante concursuri internationale de vinuri.
 • In 2012 sa lansat gama Mysterium, o colectie exclusivista de vinuri cuplaj cu un caracter puternic, inconfundabil. Aceste vinuri nobile cu arome si buchete complexe sau nascut din combinatia soiurilor pure si mestesugul vinificatorilor cu experienta. Rhein Riesling + Sauvignon Blanc, Traminer + Sauvignon Blanc, Pinot Noir + Chardonnay + Feteasca Alba, Cabernet Sauvignon + Shiraz + Pinot Noir.
 • Gama Owner s Choice se lanseaza in 2012, in aceasta colectie au fost alese cu grija unele dintre cele mai apreciate si impunatoare vinuri produse de Jidvei. Sunt sortimentele Ana Chardonnay, Ana Sauvignon Blanc, Maria Feteasca Alba, Maria Pinot Gris.
                      
Inca din 1958 vinurile de Jidvei au fost apreciate, in 1958 Feteasca Regala si Sauvignon Blanc au fost distinse cu medalii de aur la concursul international Ljubliana. De atunci, multe soiuri de vin din diferite game au fost premiate la diferite concursuri.
Recent Jidvei si-a deschis propriul magazin online la adresa http://shop.jidvei.ro/de unde poti cumpara vinuri din colectiile exclusiviste Mysterium si Owner s Choice, 8 vinuri de a caror aroma se remarca nuanta petalelor de trandafir, flori de salcam, piersica, cirese.
Gama de vinuri exclusiviste Owner’s Choice reuneste unele dintre cele mai apreciate si impunatoare vinuri produse de Jidvei, acestea poarta numele celor doua fiice ale proprietarului- Ana si Maria.
Recoltarea strugurilor a fost facuta exclusiv manual, pentru alegerea vinului din aceasta gamasa facut o degustare in orb a peste 30 de vinuri de catre un juriu format din oenologi, tehnologi, degustatori autorizati si jurnalisti din presa de specialitate.

Be the first to comment on "Podgoria si vinul Jidvei."

Leave a comment

get a free newsletter

71bc5f0f78a50c9fbcc83a5e2219ff5f-us16