despre autotest VIH

Infectia cu HIV este o problema de sanatate publica, sute de cazuri noi pacienti fiind inregistrati in fiecare an.

Peste 14600 de pacienti cu HIV/SIDA sunt inregistrati in Romania, aproape jumatate dintre acestia avind varste cuprinse intre 25 si 29 de ani.

Mylan a adus in Romania testul autoadministrabil care necesita doar o singura picatura de sange pentru depistarea infectiei cu HIV, autotest VIH este un test cu marcaj CE, acordat de organismul notificat responsabil din Franta, lucru care indica faptul ca respecta standardele de calitate, siguranta si sanatate.

Autotestul este disponibil in toate farmaciile din toata tara si online pe site-urile acestora, se elibereaza fara prescriptie medicala . Pentru mai multe informatii, intrebari si raspunsuri cu privire la autotest VIH aici

Autotestul VIH este un test imunocromatografic care detecteaza anticorpi in sangele uman produs dupa infectia cu HIV. Acest auto-test ofera o inregistrare fiabila a infectiei cu HIV daca infectia a avut loc cu cel putin 3 luni in urma.

Este nevoie de 5 minute pentru a finaliza testul si 15 minute pentru a citi rezultatul.

  • urmati perioada recomandata intre sexul neprotejat si testul, care nu poate detecta HIV cu suficienta siguranta pana la 3 luni dupa acest raport,
  • cititi cu atentie instructiunile de utilizare inaintea efectuarii testului,
  • testul VIH este pentru o singura utilizare si nu trebuie utilizat dupa data de expirare,
  • rezultatul autotest VIH este pozitiv daca dupa 15 minute apar doua linii roz/rosii (o singura linie de control si o linie de testare). Cand autotestul este pozitiv, adresati-va medicului pentru un test care sa confirma acest rezultat.
  • rezultatul testului este negativ daca apare o singura linie roz/rosu (linia de control) dupa 15 minute,
  • daca banda de control nu apare , inseamna ca testul nu a foat utlizat corect sau nu a functionat,
  • rezultatul testului trebuie sa il cititi in intervalul de timp indicat in manualul de utilizare, intre 15 si 20 de minute.

Avantajele autotest VIH:

Este anonim, testul poate fi facut  acasa in deplina intimitate si confidentialitate, nu trebuie sa mergi la medic sau la un labolator privat, nu e nevoie sa vorbesti cu nimeni, economiseti timp, este simplu si rapid.

Un diagnostic precoce este foarte important, poate duce la situatia in care pacientul are incarcatura virala nedetectabila si nu transmite virusul si in cele din urma poate duce o viata normala si fara restrictii.

Interventiile timpurii pot imbunatati considerabil tratamentul. Reduce posibilitatea extinderii virusului HIV.

In lunile noiembrie si decembrie 2017, UNOPA in parteneriat cu Institutul de Boli Infectioase si Mylan desfasoara o campanie de promovare a importantei testarii si depistarii precoce a infectiei cu HIV.

Be the first to comment on "despre autotest VIH"

Leave a comment

get a free newsletter

71bc5f0f78a50c9fbcc83a5e2219ff5f-us16