test HIV, autotest VIH

Pana acum cateva saptamani nu am stiut nimic despre autotestul VIH, nu stiam ca exista un test cu ajutorul caruia poti sa verifici (de acasa, in deplina confidentialitate), daca esti infectat cu HIV.

Stiam ca HIV inseamna Virusul Imunodeficientei Umane iar o persoana cu HIV este numita corect Persoana HIV pozitiv. HIV  este un virus care infecteaza celulele organismelor vii si se replica (face copii proprii) in aceste celule.  Oamenii se pot infecta cu HIV de la alti oameni cu HIV pozitiv, iar odata ce sunt infectati ei pot la randul lor sa infecteze alte persoane. In general, asa se raspandeste acest virus.

Virusul HIV se regaseste in sangele si fluidele sexuale ale persoanei infectate, precum si in laptele mamelor infectate. Transmiterea HIV are loc atunci cand o cantitate suficienta de fluide patrund in organismul altei persoane. Caile de infectare cu HIV sunt diferite.Te poti infecta cu HIV astfel:

  • contact sexual neprotejat cu o persoana infectata,
  • contact cu sangele persoanei infectate,
  • de la mama la fat,
  • utilizarea produselor sangvine infectate,
  • persoanele care practica prostitutia,
  • droguri infectabile.

Organismul infectat cu HIV va fi vulnerabil si la atacurile altor infectii, asfel nu va mai putea lupta cu multe boli care nu prezentau nici o problema in trecut. Persoana HIV pozitiva se imbolnaveste din ce in ce mai des pana in momentul in care se imbolnaveste cu o boala severa, in acest stadiu se spune ca aceasta persoana are SIDA. SIDA este o stare extrem de serioasa, persoanele care au SIDA nu se mai pot apara impotriva orcarei infectii.

Medicamentele antiretrovirale pot prelungi timpul de trecere de la infectia HIV si aparitia SIDA. Persoana infectata cu HIV poate sa traiasca mult timp inainte de aparitia SIDA daca se trateaza.

Aflarea starii de sanatate din punct de vedere al infectarii cu HIV este foarte importanta. Cu cat mai repede este aflat cu atat e mai bine, astfel daca esti infectat(a) cu HIV,  tratamentele care pot prelungi durata de viata si protejarea partenerul (e) de la infectare vor incepe mai repede. HIV este mult mai usor de a fi controlat si de a se trata cu cat este identificat mai repede, astfel tratamentul se va cauta in stadiile incipiente ale infectiei.

De curand  a fost lansata campania de promovare a importantei testarii si depistarii precoce a infectiei cu HIV. Esti negatHIV? Testeazate si fii sigur! este titlul campaniei, care se desfasoara in perioada noiembrie-decembrie si este derulata de UNOPA in parteneriat cu Institutul National de Boli Infectioase Prof. Dr.Matei Bals si Mylan.

Mylan a adus in Romania testul autoadministrabil care necesita doar o singura picatura de sange pentru depistarea infectiei cu HIV, autotest VIH este un test cu marcaj CE, acordat de organismul notificat responsabil din Franta, acest lucru indica faptul ca s-a demonstrat ca produsul este usor pentru toti de a fi utilizat si cel putin 97,7 exact.

Autotestul VIH este un test de sange bazat pe o analiza imunocromatografica, nu necesita alte materiale sau echipamente decat cele incluse in kitul de testare.

Cu o picatura de sange luata de la varful degetului , autotestul VIH poate sa evidentieze prezenta anticorpilor anti-HIV-1 si/sau anti-HIV-2.

Testul autoadministrabil HIV (autotest VIH) , acest dispozitiv medical este disponibil in farmaciile din toata tara si online pe site-urile acestora si se elibereaza fara prescriptie medicala. Kitul de testare se furnizeaza impreuna cu un prospect informativ despre test si utilizarea acestuia. Pentru mai multe informatii, intrebari si raspunsuri cu privire la autotestul VIH acceseaza http://www.mylan.ro/ro-ro/produse/autotest-hiv .

Acum nu mai este nevoie sa mergi la spital, la medic, sau un laborator privat pentru a obtine testarea cu HIV. Exista acesta obtiune foarte usoara pentru depistarea infectiei cu HIV chiar in intimitatea propriei case. Autotest VIH permite sa primesti rezultatele aproape imediat (in doar cateva minute) fara a fi nevoie sa fie citit de un medic sau de a lua timp din programul tau pentru a merge la un laborator specializat.

Realizarea cat si interpretarea rezultatului autotest VIH sunt foarte usoare. Rezultatul apare sub forma unei linii. Ai propriul rezultat in doar 15 minute.

Un studiu de practibilitate privind manipularea acestui test de catre profesionisti a indicat ca peste 99,2% dintre participanti au obtinut un rezultat interpretabil si peste 988,1% au interpretat corect rezultatul. Rezultatele pozitive au fost interpretate corect in 100% din cazuri.

Avand in vedere recomandarea HAS (Haute Autorité de Santé) din Franța, din 2009, privind testele screening (de depistare) HIV, este ca toată populația cu vârste cuprinse între 15 și 70 de ani ar trebui să se fi testat pentru HIV cel puțin o dată de-a lungul vieții (chiar dacă nu ştiu sau nu cred că au fost expuşi infectării).

 

Be the first to comment on "test HIV, autotest VIH"

Leave a comment

get a free newsletter

71bc5f0f78a50c9fbcc83a5e2219ff5f-us16