despre mos craciun

Se apropie decembrie, minunata luna a cadourilor. In noaptea de Craciun de 24 spre 25 decembrie, vine Mos Craciun, mosul cu barba alba, lunga si cu manta mare larga rosie care aduce imparte cadouri copiilor da si adultilor.

Mos Craciun este un personaj mitologic, acest mit variaza de la o zona la alta. In general Mos Craciun este imaginat ca fiind un batran cu barba lunga si alba care poarta un costum rosu si care locuieste in Finlanda.

Mos Craciun este ajutat de spiridusi si de sania mare zburatoare care este trasa de reni sa imparta cadouri.

Pentru crearea mitului care il reprezinta pe Mos Craciun, un rol important l-a avut pastorul american Clement Moore, care este autorul unui poem care il reprezinta pe Sfantul Nicolae ca un personaj dragut, dolofan, si zambitor care imparte cadouri dintr-o sanie trasa de reni. Dupa ce a fost publicat in anul 1823, in anii urmatori a fost tradus si publicat in intreaga lume. In 1860 cotidianul Harpers Illustrated  Weekly a publicat un desen al lui Mos Craciun imbracat intr-un costum rosu si astfel s-a creat mitul si imaginea lui mos Craciun.

In romania, mos Craciun prezinta legenda unui personaj demonic, a unui cioban care refuza sa o primeasca pe fecioara Maria sa nasca in staului lui. Craciunita, sotia lui Craciun o primeste intr-ascuns si moseste pe Isus. Afland acestea Craciun ii taie mainile dar Fecioara Maria i le lipeste la loc.

Minunea il converteste pe Craciun la crestinism ( religie care nu aparuse inca). De fericire ca nevasta lui a scapat de pedeapsa lui, Craciun aprinde un rug de cioate de brad si joaca cu toate slujile lui. Dupa joc, imparte feciarei Maria si lui Isus daruri pastoresti.

Stiai ca cea mai noua atractie din Laponia (Satul lui Mos Craciun) este Galeria de gheata? Acolo pot fi admirate sculpturi in gheata care infatiseaza traditii populare si fauna care reprezinta zona arctica.Booking.com


elefant.ro%20

Be the first to comment on "despre mos craciun"

Leave a comment

get a free newsletter

71bc5f0f78a50c9fbcc83a5e2219ff5f-us16