Trucuri care le puteți face pentru a economisi energia

Cum te descruci cu facturile, plata lor e mare? Costurile de intretinere cresc din ce in ce mai mult. Curentul, apa, gazul,  sunt costuri la care nu putem sa renuntam dar putem face economii destul de importante.

Stiai ca se pot economisi 20 de procente din facturile de energie prin solutii simple si foarte la indemana? Astfel vei economisi si vei salva bani.

Comisia Europeana a lansat o campanie de informare  pe aceasta tema, prin care vizitatorii pot sa afle idei practice de Economisire la Energie.

 

In Romania, turneul va avea loc in perioada 25 aprilie-1 mai la Bucuresti (in parcarea Bucuresti Mall-Vitan), intre 3-6 mai la Mioveni si intre 9-13  mai la Craiova. Va recomand sa mergeti sa invatati cateva idei pentru a economisi energia si salva bani.

Am si eu  o lista cu cateva  trucuri de economisire a energiei:

Electrocasnice

Alege cu atentie electrocasnicele pe care le cumperi, pentru ca cele din cea mai inalta clasa energetica pot fi mai eficiente cu 60% decat celelalte. Alege electrocasnice si electronice cu clasa de consum A+++ acestea consuma putin.

Este mai ieftin sa iti iei o combina frigorifica noua decat sa o pastrezi inca 5 ani pe cea actuala, care deja are 10 ani. Frigorificele vechi au costuri mari de operare, iar achizitia unui produs nou clasa A+ se amortizeaza in doar cativa ani.

 • Seteaza termostatul la 1-4 grade in frigider si la -18 grade in congelator.Sunt temperaturi optime ce asigura costuri bune de functionare si pastrarea alimentelor in conditii optime.
 • Evita deschiderea inutila a usii frigiderului deoarece cantitatea de aer care patrunde in interior va trebui sa fie racita.
 • Pastreaza frigiderul si congelatorul pline, astfel frigiderul isi va pastra mai usor temperatura.
 • Pastreaza curat si exteriorul frigiderului, nu numai interiorul. Ventilatia insuficienta creste consumul energetic cu pana la 10%.
 • Dezgheata-l cu regularitate. Un strat de gheata de 5mm creste consumul de energie cu 30%.
 • Nu instala frigiderul sau congelatorul langa o sursa de caldura. Caldura inutila reduce eficienta compresorului si a condensatorului.

Gatit

 • Folositi cuptorul in mod inteligent. Valorificati la maximum cuptorul inchis.
 • Foloseste cuptorul cu microunde cand trebuie sa-ti incalzasti mancarea. Te ajuta sa economisesti cu pana la 33% fata de un aragaz.
 • Acoperiti oalele in timpul gatitului, astfel veti consuma mai putina energie.

Masina de spalat 

 

Spala mereu cu masina plina.

Consumul unei masini este determinat in principal de rezistenta de incalzire a apei, pompa de evacuare a apei, motorul samd.

Masina de spalat trebuie setata pe programul de spalare economic si rapid, la o temperatura de spalare 30-40°C, ciclurile de spalare la temperatura ridicata sunt utile doar pentru rufe foarte murdare.

 

 

 

Schimbati becurile vechi cu unele economice si eco deoarece folosesc mai putin curent decat cele standard si au durata de viata mai lunga.

 

Desi costa mai mult, economisesc bani pe termen lung, folosind doar o jumatate din energia unui bec obisnuit si care dureaza de 8-12 ori mai mult. Ele ofera o cantitate echivalenta de lumina stralucitoare si atractiva.

 

Imbunatatiri la domiciliu:

 • Foloseste cuptorul cu microunde cand trebuie sa-ti incalzasti mancarea.
 • In timpul iernii, setati termostatul intre 18 si 21 grade, este temperatura ideala in casa. Prin setarea termostatului cu 1 grad mai jos, factura de incalzire a unei familii poate scadea cu cca 5-10%.
 • Scoate din priza uscatorul de par si aparatele de ingrijire personala dupa folosire.
 • Alege ventilatoarele in locul instalatiilor de aer conditionat. Ventilatoarele consuma mult mai putina energie electrica decat aparatele de aer conditionat. Daca nu vrei sa renunti la ele, atunci incearca sa le reduci timpul de functionare. O solutie este sa tii ferestrele inchise si storulile coborate in zilele calduroase. Astfel vei pastra racoarea in casa.
 • Lasa aerul conditionat pornit, acesta consuma cel mai mult curent electric atunci cand este pus in functiune si cand trage tare sa raceasca incaperea. Odata ce a racit-o, trece intr-un mod mai economic de functionare, cand doar ventileaza aerul. Sa mentii o temperatura scazuta este intotdeauna mai economic decat sa racesti totul pana la acel nivel.

Cand planificati imbunatatiri majore la domiciliu, luati in considerare unele dintre aceste investitii de economisire a energiei. Acestea economisesc bani pe termen lung.

Peste 50% din caldura din locuinta dumneavoastra se pierde in general prin pereti, acoperis si podea.

 

 

Modernizati ferestrele, instalati ferestre cu dublu vitraj. Inlocuiti toate ferestrele obisnuite cu geamuri cu dublu vitraj, cu geam termopan in acest fel puteti reduce cu 50-70% cantitatea totala de energie termica pierduta prin ferestre.

Izolati-va locuinta! Izolati rezervoarele de apa calda, conductele de incalzire centrala si cavitatile din pereti.

Izolati peretii si plafoanele. Acest lucru poate economisi 20-30% din facturile pentru incalzirea locuintei.

Tu ce trucuri ai pentru economie la energie?

Be the first to comment on "Trucuri care le puteți face pentru a economisi energia"

Leave a comment

get a free newsletter

71bc5f0f78a50c9fbcc83a5e2219ff5f-us16