copilarie, cea mai pretioasa perioada a vietii

Imi aduc aminte cu mare drag de copilarie. Acea perioada a vietii in care totul este simplu si frumos. O perioada in care nu trebuia sa fac nimic, in care parintii si bunicii imi faceau toate poftele si eu stateam cat era ziua de lunga afara cu prietenii, la joaca.

Pe vremea aceea nu stiam ce inseamna calculator, laptop, tableta sau telefon mobil. Nimeni nu avea niciun dispozitiv de acesta, iar toata lumea se simtea bine.

Cele mai frumoase amintiri din copilaria mea, sunt cele petrecuta la tara (la bunici), printre blocuri si in parc la joaca cu prieteii.

Mai iti aduci aminte de jocurile si gusturile copilariilor anilor 80-90?

Iti prezint in continuare cateva din jocurile pe care le-am jucat in copilaria mea.

Sotron

 

Jocul emblema al oricarei copilarii apuse. Orice copil stie de „omuletul” conturat pe trotuar cu ajutorul cretei, numerotat din cap pana in picioare, pe care trebuia sa sari intr-un picior. Acesta este un joc pe care il poti juca lejer cu fiul/fiica ta, pentru ca nu necesita mai multi copii.

Ratele si vanatorii

Sunt doi vanatori care arunca mingea, de la unul la celalalt, spre grupul de rate (restul copiilor asezati intre ei) in incercarea de a-i atinge si a-i elimina astfel din joc.
Ultimele două rate ramase în viata devin vanatorii la tura urmatoare. Un joc de amuzament, de dezvoltare a mobilitatii, a atentiei, a colaborarii și a vitezei de reacție.

Castelul

Castelul se joaca , intre 2 echipe (a cate 3-6 jucatori) regulile acestui joc sunt prezentate mai jos. Se traseaza un cerc cu diametrul de 2 m, in mijlocul lui fiind amplasat un castel din 9 pietre plate suprapuse. Echipa din aparare aranjeaza castelul astfel incat sa fie cat mai greu de doborat. Scopul echipei din atac este daramarea acestuia, iar al celei din aparare, protejarea lui. Astfel, fiecare jucator din atac are dreptul la 2 aruncari cu mingea (sutata sau aruncata cu mana ca la popice) de la o distanta prestabilită (5-10 m).

Baba Oarba

Baba Oarba se joacă într-un spațiu foarte restrâns și bine delimitat, de câțiva metri pătrați. Unul dintre copii este legat bine la ochi încât se transformă într-o ”babă oarbă” și încearcă să îi prindă pe ceilalți copii. Când reușește aceasta, prin pipăit și miros trebuie să-l identifice pe copil. Dacă ghicește, acela îi ia locul. Un joc foarte distractiv pentru copiii mici, se leagă primele prietenii din viață și-și dezvoltă capacitatea de a folosi auzul, simțul tactil, mirosul, intuiția…

De-a mama și de-a tata

Este un joc al primilor ani cand fetita (mama) face mancare pentru sot și pentru copii (papusile) si asteapta barbatul (baietelul) sa vina de la serviciu cu salarul la el (fasii de ziar). Se aseaza la masa, povestesc ca niste oameni mari si se termină joaca.

Roaba

Este potrivit pentru copii peste 5 ani, ca sa poata sustine roaba.

Copiii se impart in 2 echipe egale ca varsta și numar. Se stabileste o linie de start si una de sosire si se face intrecere intre cele 2 echipe: cate 2 copii de la fiecare echipa fac roaba și alearga de la linia de pornire pana la linia de sosire. Echipa care termina mai repede castiga. Sau daca sunt putini copii, se poate cronometra cursa pentru a determina castigatorul.

 

Telefonul fara fir

Telefonul fara fir este un joc de amuzament, de socializare, fara un scop competitiv. Pe vremea aceea nu existau telefoane fara fir, adica mobile. De aceea insasi denumirea jocului te ducea spre un univers ludic. Daca le spui copiilor de azi despre telefonul fara fir, vor avea impresia ca te referi la smart-phone… Copiii stau in sir unul langa  altul si, de la primul pana la ultimul, se transmite din om in om un cuvant soptit la ureche. La sfarsit, ultimul spune cu glas tare cuvantul (in forma in care a ajuns la el), apoi il spune și primul copil (asa cum pornise de la el). Cu cat cele doua variante difera mai mult, cu atat copiii se amuza mai tare… Bineinteles, fiecare copil trebuie sa sopteasca cuvantul la urechea colegului o singură data, chiar daca acela a inteles sau nu.

Mima

 Un joc potrivit chiar pana in anii studentiei. Se joaca pe doua echipe. Prima se gandeste la un cuvant/ un obiect etc. pe care il dau de mimat unuia dintre membrii echipei adverse. Acesta va trebui sa il mimeze intr-un anumit interval de timp, iar propria sa echipa trebuie sa-l ghiceasca. Nu are voie sa vorbeasca sau sa scrie, ci doar sa ofere diverse indicii. Coechipierii sai ii pot adresa o multime de intrebari, asa incat, din aproape in aproape, sa-l nimereasca intr-un final. Daca vor reusi, vor castiga 1 punct. Daca nu, castiga echipa care a dat cuvantul. Dupa aceea rolurile se schimba, fiind mim unul din cealalta echipa.

Elasticul

Elasticul se joaca mai ales de catre fete, deoarece este un joc al elegantei, al miscarilor gratioase. Sunt de obicei 3 jucatoare, doua tin elasticul intins, iar a treia trebuie sa realizeze o serie mai lunga de exercitii, de la cele mai simple la unele foarte complexe. Exercitiile implica sarituri intr-unul sau ambele picioare, calcarea elasticului, prinderea acestuia cu piciorul, diverse intoarceri etc. La inceput elasticul este tinut cu gleznele, apoi cu gambele, apoi cu genunchii, coapsele, fundul, mijlocul, chiar și gatul… Cand greseste, una dintre celelalte doua fete ii ia locul.
Aceste jocuri despre care am scris, au fost doar cateva dintre frumoasele jocuri ale copilariei mele.
Daca esti din Bucuresti, in perioada 29 mai-3 iunie poti merge la Festivalul Opera Copiilorunde cei mici se pot distra si pot participa la diverse activitati educative. Festivalul mentionat mai sus are loc la Opera Comica pentru Copii din Bucuresti, iar atractia principala va fi premiera spectacolului Sunetul Muzicii.
Printre evenimentele si activitatile cu care festivalul vine in intampinarea noastra se numara un targ educational cu 80 de expozanti, workshopuri si ateliere creative, jocuri si concursuri, dar si spectacole in aer liber. Printre vedete si artisti care vor fi prezenti se numara Paula Seling, Teodora Buciu, Margareta Paslaru dar si campioana olimpica, mondiala si europeana la spada Loredana Dinu.

De asemenea copiii se vor putea bucura și de Aventura Parc, unde se vor putea catara, vor putea escalada si participa la campionate de public speaking, sah, kendama, Quoridor sau King Domino. Vor avea acces de asemenea la o zonă cu zeci de fluturi vii, din diferite specii, la 4 acvarii cu pesti, la un tobogan gonflabil, o piscina cu bile, precum și un balon cu aer cald.

Distractie placuta copiilor!!!

Be the first to comment on "copilarie, cea mai pretioasa perioada a vietii"

Leave a comment

get a free newsletter

71bc5f0f78a50c9fbcc83a5e2219ff5f-us16