puii de caine, primele zile de viata, informatii

 PRIMA ZI
Primele zile de viata sunt critice pentru noii nascuti. Puii se vor hrani aproape continu cu colostru de la mama. Colostrul contine anticorpi importiva multor virusuri care ar putea imbolnavi catelul, si este extrem de important ca el sa consume cat mai mult in primele ore de la nastere.
Cand nu suge, puiul doarme.
Este normal ca puii sa scanceasca o mare parte din timp. Atat timp cand par satui si sunt calzi, puii se simt bine.
Puiul nu se poate urina sau defeca singur, asa ca mama il va linge pentru a stimula urinarea sau defecarea. Mama va continua sa curete cuibul pana la varsta cand se introduce hrana solida.
Cordonul ombilican de obicei se usuca si cade dupa 48 de ore, insa mama vrea sa il inlature imediat, este bine sa fie supravegheata pentru a opri lingerea excesiva, si incercarile ei de a rupe cordonul – care poate duce la aparitia herniei.
Puiul se naste cu ochii si urechile inchise. Ochii si urechile continua sa se dezvolte. Ochii si urechile se deschid intre 10-18 zile dupa nastere.
Mama trebuie sa aiba la dispozitie apa, pentru a o ajuta sa isi regleze temperatura si in productia de lapte. Cateaua va avea un apetit crescut dupa nastere.
A DOUA ZI 
In mod normal in primele 24 de ore de la nastere, puiul pierde 10% din greutatea de la nastere, deci incepand cu aceasta zi, puiul incepe sa recupereze pierderea in greutate, iar in ziua a treia ar trebui sa cantareasca tot atat cat la nastere.
Daca aveti un pui care nu castiga in greutate la fel de mult ca ceilalti, trebuie sa ii acordati atentie sporita, pentru a fi siguri ca ajunge sa suga suficient.
Scurgerile vaginale ale catelei continua sa fie destul de abundente.
Cateaua trebuie sa primeasca mancare de 3 ori pe zi. Pe masura ce puii cresc, cantitatea de mancare a catelei trebuie sa creasca proportional.
PRIMA SAPTAMANA
Cateii au luat vizibil in greutate, sunt mai activi. Apetitul catelei creste acum poate sa primeasca atata mancare cata doreste.
A DOUA SAPTAMANA
In aceasta saptamana, puii incep sa auda. Unii pui pot deshide ochii deja, dar nu este neobisnuit ca unii pui sa mai tina ochii inchisi inca o saptamana. Puii incep sa se deplaseze in cuib, dar obisnuiesc sa doarma tot grupati, pentru caldura si confort. Mama continua sa ii stimuleze pt urinare si defecare, iar spre sfarsitul saptamanii incep sa urineze si sa defece singuri.
La sfarsitul acestei saptamani cateii pot fi deparazitati intern. Consultati medicul veterinar. In a 14-a zi eu ii  deparazitez folosind gelul Drontal Puppy.
A TREIA SAPTAMANA
Este o saptamana distractiva! Ochii sunt deschisi, urechile de asemenea, si functioneaza foarte bine.

Cateii descopera ca pot marai si latra! Incep sa interactioneze intre ei, cu primele tentative de joaca, si vei dori sa petreci tot mai mult timp cu ei, doar privindu-i.
Isi coordoneaza miscarile tot mai bine, si incep sa exploreze.
La sfarsitul acestei saptamani incep sa le suplimentez ratia de mancare, folosim – lapte destinat catelusilor – ex.lapte ROYAL CANIN, CANINA,BOSCh.

 

A PATRA SAPTAMANA

Inca o saptamana distractiva, dar de acum munca ta devine mai intensiva!
Cuibul si locul pentru miscare trebuie curatat zilnic, ziarele trebuie schimbate zilnic. Daca este un cuib numeros, atunci schimbati ziarele si faceti curatenie de cate ori este nevoie.
In aceasta saptamana, mama incepe sa ii alapteze stand in picioare.
Mama adopta aceasta pozitie din instinct, pentru ca stie ca nu toti puii reusesc sa suga din pozitia culcat, acest comportament este util si pentru ca incurajeaza mobilitatea si mentinerea echilibrului.
Puii petrec perioade tot mai lungi jucandu-se, si pot fi chiar galagiosi.
Incepe sa se observe si ierarhia intre catei, putandu-se usor distinge masculul si femela dominanti. In aceasta saptamana catelusii primesc granule starter umectate cu Laptele artificial pentru catei. Am folosit cu rezultate foarte bune marcile Pro Pac, Pro Plan, Acana, Eukanuba. In momentul de fata am optat pentru Royal canin starter sau Pro Plan original Puppy.
Li se pune apa la dispozitie si puilor intr-o tavita.
Cateaua poate sta separat de pui cate 3-4 ore in aceasta saptamana.

 

A CINCEA SAPTAMANA

In aceasta saptamana apar cateva schimbari in program.
Cantitatea de mancare (granule inmuiate in lapte) creste, compozitia devine mai mult solida decat lichida spre deosebire de primele mese din saptamana a patra.
Cateii primesc acest supliment de 3-4 ori pe zi. Cateaua nu mai doarme impreuna cu puii, dar ii viziteaza de doua ori pe zi, timp de o ora, timp in care ii mai lasa sa suga.
Apa trebuie sa fie la dispozitia puilor.
Puii sunt tot mai activi, mai galagiosi, si incep sa se distinga caracterele puilor : care este cel mai dominant, cel mai afectuos, cel mai timid…
Odata cu cresterea cantitatii de mancare, creste si cantitatea de scaune a cateilor, asa ca aveti ce curata dupa ei.
In aceasta saptamana se mai face o deparazitare interna cateilor – noi folosim gel – consultati medicul veterinar.
In aceasta saptamana cateii pot fi scosi zilnic la joaca. Nu ii lasati in contact cu alti caini.
10 minute sunt suficiente.

 A SASEA SAPTAMANA 

Din nou apar schimbari in rutina.
Mancarea o facem din ce in ce mai uscata, putem adauga chiar o parte de granule neinmuiate, intrucat au deja dintisori. Primesc aceasta mancare de 5 ori pe zi. In saptamana aceasta cateaua trebuie intarcata. In primele zile ale saptamanii va fi lasata sa alapteze o data pe zi. Sper sfarsitul saptamanii va alapta o data la 28 de ore, si apoi la 48 de ore. Odata cu restrictionarea accesului puilor la alaptat, catelei i se reduce cantitatea de mancare, si cantitatea de apa. In general in decursul saptamanii a 6-a cateaua se intarca. In aceasta saptamana este optim ca potentialii cumparatori sa viziteze cuibul, lucru care ajuta si la socializarea cateilor. 
Cateii nu trebuie sa intre in contact cu alti caini. Incep sa isi piarda din imunitatea conferita de colostru. La mijlocul acestei saptamani cateii primesc primul vaccin. Cu cateva zile inainte catelusii mai primesc o deparazitare interna.
In aceasta saptamana se poate face o baie fiecarui catel, dar este important sa fie uscat foarte bine.

Cateii sunt foarte activi, si jucausi.
Mancarea lor consista doar din granule Royal Canin starter sau Pro Plan puppy original.

Pana acum crescatorul cunoaste personalitatea fiecarui catel. Au primit primul vaccin, si este timpul ca fiecare catel sa fie integrat in noua familie.
Stapanul va afla tot ce trebuie sa stie despre catel, temperament, tipul de hrana recomandat, cantitatea necesara, deasemena i se va spune cand trebuie facute urmatoarele deparazitari si vaccinari.

 

 

 

 

Vrei un pui pomeranian ? O sa vina la tine cu: carnet de sanatate,  vaccinat, deparazitat la zi si cu mancare pentru cateva zile (granule Royal Canin). Mai multe informatii la tel. 0754502699

 

Ofer transport,  fara intermediar, in cateva localitati.

Be the first to comment on "puii de caine, primele zile de viata, informatii"

Leave a comment

get a free newsletter

71bc5f0f78a50c9fbcc83a5e2219ff5f-us16