respecta regulile vremurilor Corona

Coronavirus (COVID-19) este o boala infectioasa cauzata de un nou coronavirus descoperit.

Cum se raspandeste:

Virusul COVID-19 se raspandeste in principal prin picaturi de lichid eliminate prin tuse, stranut, vorbit, care intra in contact apoi cu mainile, ochii, mucoasa orala sau nazala. De aceea este important atunci cand trebuie sa tusesti sau stanuti, daca nu ai un servetel la indemana, stranuta sau tuceste in cot nu in palme. Daca stranutam in maini, transmitem germenii, cu usurinta la persoanele din apropiere si de asemenea, contaminam obiectele. Infectiile respiratorii se imprastie cel mai usor prin tuse si stranut.

Care sunt simtomele:

Coronavirusul (COVID-19) poate provoca simtome care variaza de la usoare pana la severe, inclusiv tuse, febra si lipsa respiratiei. Deoarece simtomele sunt similare cu cele ale pneumoniei, gripei si racelii obisnuite, doar un test de diagnostic poate confirma daca un individ are coronavirus.

Scolile, universitatile, restaurantele, hotelurile multe fabrici sunt inchise din cauza coronavirus. Trebuie sa stam in casa.

Cred ca toata lumea intelege ce este cel mai important. In primul rand sa stam in casa, sa nu iesim afara, oricat de mult am dori, stam in casa pentru ca este o perioada foarte dificila. Astfel ne protejam pe noi si ii protejam si pe ceilalti.

Incepand din, 24 martie, circulatia persoanelor in afara locuintei este permisa numai pentru motive referitoare la deplasarea in interes profesional, deplasarea pentru asigurarea de bunuri necesarecare, pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta, precum ingrijirea/insotirea copilului, asistenta persoanelor virstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori deces al unui membru de familie si deplasari scurte, in apropierea locuinatei/gospodariei, legate de activitatea fizica individuala a oamenilor si nevoile animalelor de companie/domestice.
Nu mai se poate iese din casa doar daca avem complectata o declaratie pe propria raspundere sau o adeverinta de la serviciu.

Haide sa profitam de aceasta perioada, de timpul liber care il avem, sa stam cat mai mult cu copii, sa facem lucruri care ne plac dar nu am avut timp sa le facem.

 • sa citim o carte, sa ascultam o muzica, sa ne uitam la filme;
 • sa ne jucam cu cei mici dar si cu cei mari – sunt multe jocuri care le putem juca impreuna cu familia;
 • putem vizita muzee virtual;
 • exercitii fizice – sunt multe exercitii fizice pe care le putem face acasa.
 • picta, decupam si lipim, construim cu lego, jucam table, sah, facem prajituri;
 • meditatie, rugaciune, dans.

Toate masurile se concentreaza pe importanta autoizolarii si a unei igiene corespunzatoare, singurele comportamente cu adevarat utile in aceasta perioada.

Trebuie sa respectam principalele masuri de autoprotectie:

In cazul in care este necesar sa iesiti la cumparaturi, fondatorul BlogalInitiative.ro, Cristian China-Birta, a lansat „Ghidul cumparatorului in vremurile Corona”, in cadrul initiativei #AsteaAsaSeFac, prin care suntem sfatuiti sa avem un comportament responsabil la cumparaturi, sa fim cat mai precauti.

 • Evita transportul public pe distate mari si fa-ti cumparaturile de la magazinul de pe langa casa.
 • Nu iesi in public decat daca chiar trebuie!
 • Sunt multi oameni in magazinul ala din vecini? Asteapta linistit afara, pana se goleste, la cel putin 1 metru distanta fata de ceilalti;
 • Cand iti alegi produsele neambalate, pune-ti neaparat manusile alea din plastic de la magazin, pe care sa nu uiti sa le arunci la cos imediat ce termini treaba; asa te feresti de neplaceri si pe tine si pe altii;
 • Cumpara doar strictul necesar, magazinele au destula marfa in depozit si se aprovizioneaza intruna;
 • Daca poti, evita plata cu bani cash; cardul te expune mai putin la virusi;
 • Si cand pleci, si cand revii acasa, spala-te pe maini cu apa si sapun, cate cel putin 20 de secunde;
 • Curata-ti des telefonul, dar nu cu spirt sau clor care ti se poate strecura printre taste si te lasa fara jucarie, ci cu un servetel antibacterian.

Ai si alte optiuni, mai ales pentru vremurile coronavirus, cumparaturile le poti face in sigurata online.

 Aproape toate supermarketurile si hipermarketurile livreaza la domiciliu, deci daca ai posibilitatea de a comanda online, stai si cumpara de acasa. Cateva sugestii: Carrefour, Mega Image, Kaufland, Auchan, Cora, Selggros emag.ro, etc.
Pana in prezent, nu exista niciun medicament specific recomandat pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus. Stim doar ca numai daca stam acasa putem sa ne protejam, sa avem grija de noi si de ceilalti.

Be the first to comment on "respecta regulile vremurilor Corona"

Leave a comment

get a free newsletter

71bc5f0f78a50c9fbcc83a5e2219ff5f-us16